Hierbij enige tips voorde verzorging van een jack Russell pup vanaf 8 weken!
​
Voeding
De juiste voeding en de hoeveelheid is belangrijk. Wij voeren de pups honden zelf altijd Royal Canin, puppy voer. Honden krijgen een aantal keren per dag te eten, afhankelijk van de levensfase waarin de hond zich bevindt. Jonge dieren (pups) dienen 3 of 4 x per dag gevoed te worden tot 12 weken. Qua hoeveelheid beginnen wij dan met een hoeveelheid ter grote van een expresso koffie kopje per keer. Honden in de juveniele fase (3 tot 8 maanden) krijgen 3 x per dag te eten en volwassen honden bij voorkeur 2x per dag of eventueel 1 x per dag. Voorkom overgewicht van de opgroeiende hond, aangezien dit kan leiden tot gewrichtsproblemen, als je merkt dat de hond te dik wordt, geef je iets minder per dag.
Geef je hond steeds een maaltijdvoeding, dit wil zeggen een steeds afgewogen hoeveelheid voeding. Laat de voeding 10 minuten staan en neem de bak dan weg. Zorg dat er constant vers drinkwater ter beschikking staat. . Honden mogen geen chocolade, druiven, rozijn, krenten en macadamianoten eten. Dit is giftig voor de hond.
​
Bench
Wij hebben onze honden in de nacht in een bench, gekocht bij Welkoop, in de bench ligt een beeztees mandje, daar liggen ze heerlijk in. Als de hond erg moet wennen en verdrietig is, bijvoorbeeld in de nacht, adviseren wij een kleed over de bench te doen, zodat de hond echt even zijn eigen plekje heeft en geen prikkels meer krijgt van buitenaf.
In de huiskamer liggen de honden vaak op schoot op een kleed, maar een eigen mandje, dit is een kattenmand die vinden ze ook heerlijk.
Halsband + riem
Qua halsband adviseren wij een leren ronde riem, deze beschadigen de halsharen niet. Deze riemen zijn vaak verkrijgbaar op hondenshows, via internet (www.petsonline) of in de betere dierspeciaal zaak.
Qua loopriem, ik vind het zelf prettig om te lopen met een beestees hardloop riem, deze riem bevestig je om je middel, dan heb je lekker je handen vrij, maar een gewone riem kan natuurlijk ook.
​
Opgroeien en beweging
Een opgroeiende hond mag niet worden blootgesteld aan overmatige lichamelijke inspanningen en moet voldoende rust krijgen (afstemmen beweging aan de leeftijd van de opgroeiende hond). Een opgroeiende hond mag niet overmatig springen en/of wenden, let op hij wil echt wel, maar hou hem of haar een beetje in toom! Wees ook voorzichtig met gladde vloeren, dat is voor een jonge hond niet zo goed, omdat hij dan geen grip heeft. Ook veel trappen lopen, is voor een jonge hond nog niet zo goed, wacht daarmee zeker tot hij een jaar is.
Gebit
Geef je hond van tijd tot tijd een goede kauwstaaf, dat is goed tegen tandplak.
Trimmen
Je hond moet van tijd tot tijd, meestal in voor en najaar even goed getrimd worden, ons advies is om dat door een professionele trimmer te laten doen. Als je er meteen mee begint went de hond er aan. Wij laten onze hondjes trimmen bij Trimsalon Gabrielle, Cantekoogweg 13D in Purmerend. Om je hond van tijd tot tijd zelf even te kammen is dit een goede kam:
Nagels
Het knippen van de nagels kun je in principe zelf doen, maar wees voorzichtig, knip niet te kort. Wij laten het liever zelf van tijd tot tijd bij een trimsalon doen!
Puppy cursus
Om je hond goed te leren kennen en samen een goed team te vormen, is het leuk en raadzaam een puppycursus te volgen.
​
​
Vaccinaties pup
De pups hebben hun eerste vaccinatie gekregen wanneer ze 6 weken oud zijn. Dit kun je ook zien in het Europese paspoortje. Deze vaccinatie beschermt tegen ziekte die door het parvo- en hondenziektevirus wordt veroorzaakt. Jonge pups zijn namelijk heel gevoelig voor deze virussen en infectie verloopt op deze leeftijd in veel gevallen fataal. Na deze eerste prik worden de pups nog twee maal ingeënt, namelijk op de leeftijd van 9 en 12 weken. Aangezien jij de pup mee naar huis neemt bij 8 weken is het de bedoeling dat jij voor de vaccinaties, na 6 weken zelf een afspraak inplant bij je dierenarts. Na de laatste vaccinatie is de pup volledig en langdurig tegen alle virale ziektes beschermd, wat uiteraard prettig is aangezien de pup met andere honden moet leren omgaan en de omgeving ontdekt.
Waarom drie entingen?
Het herhalen van de vaccinatie heeft een aantal redenen. Ten eerste is het immuunsysteem op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld, kan de bescherming die de pups via de melk van hun moeder gekregen hebben de vaccinatie hinderen en geven sommige vaccins na een enkele vaccinatie onvoldoende immuniteit. De eerste vaccinaties zorgen dus wel voor bescherming, maar geven nog geen volledige of langdurige immuniteit.
Omdat bij jongvolwassen honden de antistoftiter na vaccinatie over het algemeen sneller daalt dan bij een oudere volwassen hond, herhalen we een jaar na de laatste puppy-enting op de leeftijd van 6 maanden de vaccinatie met een grote cocktail. Daarna wordt er wisselend gevaccineerd met kleine en grote cocktails volgens het schema voor volwassen honden.
Ontwormen
De eerste ontworming moet op 2 weken leeftijd gegeven worden. Vervolgens wordt de pup op 4 tot 6 weken ontwormd, dat hebben wij dus al voor je gedaan. Bij 8 weken moet er weer worden ontwormd, daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Vanaf 6 maanden leeftijd moet een hond 4 x per jaar ontwormd worden. Je kunt een ontwormingskuur bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts kopen. Wij gebruiken zelf altijd Vitaminthe die we bij de dierenarts kopen. Wij gebruiken zelf altijd deze, die kopen we bij de dierenarts.
Vlooien
Vlooien kunnen veel overlast bezorgen. Ze kunnen jeuk of zelfs een allergische reactie veroorzaken. Een vlo kan gemakkelijk over springen van het ene naar het andere dier. Zelfs als de hond nog niet eerder vlooien heeft gehad kunt u hiermee te maken krijgen. Wij adviseren regelmatig de hondjes te controleren. Vlooien zoeken vaak de warme plekjes in de huid op, in de liezen. Als je vlooien ziet, behandel dan direct met een anti vlooien middel, verkrijgbaar bij de dierenwinkel of dierenarts. Er zijn ook middelen welke maandelijks preventief aan de hond gegeven moet worden. Dat kan natuurlijk ook een optie zijn.
​
Met kinderen
Onze ervaring is dat Jack Russells hele enthousiaste hondjes zijn. Diesel is gek op kinderen. Dibbes speelt ook heel graag voetbal met kinderen. De hondjes uit ons eerste puppy nest kunnen allemaal goed met kinderen overweg. Diesel wordt razend enthousiast als onze oppasbaby er is, en wil hem graag het liefst een lik op z'n handjes of in z’n gezicht geven. We merken wel dat het enthousiasme van de honden voor kindjes soms iets te heftig kan zijn voor kinderen, soms beginnen kindjes uit schrik van de enthousiaste hond te rennen. Maar dat is dan voor de hondjes helemaal aanleiding om gezellig mee te rennen….ze denken dan,” Jippie we gaan spelen!” Ons advies is om er bij kleine kinderen altijd bij te blijven, om ze aan elkaar te laten wennen, zodra de kinderen wat groter zijn kunnen ze gerust met de hond spelen. Leer de kinderen ook vanaf het begin dat ze niet bang hoeven te zijn, dat zij de baas zijn, en niet de hond.
​
Naar het buitenland met je pup.
Als je met je pup op reis wilt heb je verplicht een Europaspoort en een rabiës of ook wel hondsdolheid inenting nodig. Deze vaccinatie wordt door een dierenarts pas gegeven als de pup 12 weken is. Hou er rekening mee dat je pas 3 weken na het geven van de vaccinatie mag reizen met je pup. paspoort moet je overigens bij je hebben als je op reis gaat!
Chip en Aanmelden database
Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om iedere geboren of geïmporteerde hond te identificeren en registreren. Dit geldt zowel voor de fokker als de (pup)eigenaar. Databank Honden is een officiële door de overheid aangewezen databank voor de verplichte registratie. Wij zijn als fokker verplicht om de hond met het chipnummer aan te melden bij deze databank voor honden. Dit hebben wij dus al voor jou hond gedaan. Jij kunt, als nieuwe eigenaar van de hond, de hond nu overzetten op jouw naam. Ga daarvoor naar www.databankhonden.nl. Maak een account en ga vervolgens naar 2) Aankoop van een hond uit Nederland. (hier registreer je een hond die in Nederland is geboren, of hier al is geregistreerd door de fokker).
​
Meer informatie kun je vinden op deze website: www.licg.nl/honden/jack-russell-terrier
​